Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie jest idealne dla wszystkich smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Potrawka jest bardzo aromatyczna i mimo swej prostoty pozwala ucieszyć kubki smakowe. Świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, która pozwala złagodzić ostrość nadaną przez paprykę Habanero.

  • 30 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - 3/4 szklaki bulionu drobiowego
    - 1 cebula biała
    - 1 papryka czerwona
    - 1/3 papryki Habanero*
    - 2 marchewki
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 gałązki świeżego rozmarynu
    - olej rzepakowy
    - sól i pieprz
    + kasza jaglana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno rozmaryn oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skrapiamy olejem. Paski kurczaka dokładnie nacieramy i na chwilę odstawiamy. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na oleju rzepakowym. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w paski marchewki oraz paprykę, a także drobno pokrojoną paprykę Habanero. Warzywa smażymy około 5 minut.
  • 2 2. Po tym czasie do warzyw dodajemy doprawione paski kurczaka, chwilę wszystko razem smażymy, a następnie podlewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Potrawkę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawkę podajemy z kaszą jaglaną, ugotowaną w lekko osolonej wodzie. Życzę smacznego! :)

Porady

*nie przesadzajmy z ilością papryki Habanero, gdyż jest naprawdę bardzo ostra

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować