Pikantna pizza z owocami morza na cienkim cieście

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Owoce morza to najpopularniejsze afrodyzjaki. Pizza z ich dodatkiem smakuje wybornie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    220 ml ciepłej (nie gorącej) wody
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Sos:
    2 średnie, mięsiste pomidory (najlepiej san marzano)
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki suszonego oregano
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1/4 łyżeczki chili
    Dodatki:
    500 g mieszanki owoców morza (małże, kalmary, ośmiorniczki, krewetki)
    250 g sera mozzarella (w kulach)
    100 g startego sera mozzarella
    1 średnia cebula
    1/2 łyżeczki chili w płatkach lub 1 mała ostra papryczka
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Pikantna pizza z owocami morza na cienkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawić do podrośnięcia na około 10-15 minut. Podrośnięte drożdże dodać do mąki i zagnieść ciasto (ręcznie lub robotem) dolewając oliwy. Kiedy ciasto będzie elastyczne uformować je w kulę, włożyć do wysypanej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Sos: Pomidory naciąć na krzyż. Sparzyć wrzątkiem i zahartować w zimnej wodzie. Obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. Dodać koncentrat, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz cukier. Smażyć do rozpadnięcia się pomidorów i odparowania płynu. Odstawić do przestudzenia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować bardzo cienko na grubość około 1/2 cm. Każdy spód posmarować sosem. Dodać posiekaną w piórka cebulę, pokrojony w plastry ser mozzarella i owoce morza (jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej odmrozić i dokładnie odsączyć wodę na ręczniku papierowym). Posypać startą mozzarellą i chili. Pizze wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mozzarella Owoce Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować