Pikantna pierś w marynacie jogurtowej z sałatką i ryżem

4.5 (196 ocen)

  • 25 min

Pierś w takim wydaniu jest pożywna, a zarazem dietetyczna.

  • 25 min

Składniki:

  • 100 g ryżu basmati
    Sałatka:
    1/2 opakowania miksu sałat z rukolą
    8 pomidorów koktajlowych
    1/2 strąka czerwonej papryki
    1 mała czerwona cebula
    1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
    1 szczypta soli
    1 szczypta pieprzu
    1/2 łyżeczki octu balsamicznego
    Pierś w marynacie:
    500 g piersi z kurczaka
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka startego imbiru
    2 ząbki czosnku
    1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
    1/4 łyżeczki chili w płatkach
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki kurkumy
    świeżo zmielona sól morska (do smaku)
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Pikantna pierś w marynacie jogurtowej z sałatką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Pierś podzielić na porcje. Jogurt wymieszać z solą, chili, kurkumą, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, garam masala i papryką. Piersi zalać marynatą i przełożyć do naczynia, posypać sezamem i siemieniem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-25 minut.
  • 3. Pomidory koktajlowe pokroić na połówki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do sałaty. Zalać dressingiem przygotowanym z oleju (oliwy), soli, pieprzu i octu. Wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować