Pikantna fasolka po bretońsku

4.5 (177 ocen)

Pikantna wersja fasolki po bretońsku. Jeśli nie jesteś fanem ostrych, wyrazistych smaków zawsze możesz pominąć chili :) Przepis znaleziony na blogu Takie tam pichcenie. Polecam!

Składniki:

  • 500 g. fasoli Jaś
    500 g. kiełbasy cienkiej, np. drobiowej
    3 łyżki suszonej włoszczyzny
    pieprz kolorowy(15 kulek)
    ziele angielskie ( 5 kulek)
    2-3 listki liścia laurowego
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki papryki słodkiej
    1/3 łyżeczki chilli
    majeranek i lubczyk
    4 łyżki koncentrat pomidorowego
    natka pietruszki
    vegeta domowa
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pikantna fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę umyć, a następnie zostawić zalaną wodą na około 12 godzin. Po tym czasie gotować ją w tej wodzie, w której się moczyła. Dodać włoszczyznę, przyprawy (oprócz lubczyku i majeranku) oraz koncentrat pomidorowy.
  • 2. Kiełbasy obrać, a następnie pokroić w plasterki lub w kostkę. Usmażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu)
  • 3. Gdy fasola będzie miękka, dodać do niej usmażone kiełbasy. Jeszcze chwilę gotujemy, doprawiając lubczykiem i majerankiem. Podawać z natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować