• 60 min

Wyśmienity na urodziny i inne okazje.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    - 3 szklanki mleka
    - 6 łyżek kaszy manny
    - 1/2 kostki masła
    - 1/2 kostki margaryny
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 1 szklanka kokosu
    +
    - paczka herbatników
    - wódka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmiksować. Dodać żółtka i zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w 180°C przez około 30 minut.
  • 2. Krem:
    Zagotować 2 szklanki mleka. W pozostałym rozrobić kaszę mannę. Dodać ją do gotującego się mleka i mieszać, aż zgęstnieje. Dodać kokos i wystudzić. Wsypać cukier puder i masło, a następnie zmiksować.
  • 3. Biszkopt nasączyć wódką. Na wierzch wyłożyć krem i namoczone w wódce herbatniki.

Porady

Dodatkowo można polać ciasto polewą i posypać kokosem lub płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować