Pijany przekładaniec (pijak)

4.5 (187 ocen)

Myślę, że to ciacho jest doskonałe na różnego rodzaju imprezy. Mak, kokos, krem budyniowy, to wszystko wyśmienicie razem smakuję. Serdecznie polecam! :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ulubiony dżem, np. truskawkowy

    Beza makowo-kokosowa:
    6 białek w temperaturze pokojowej
    150 g cukru pudru
    150 g maku
    150 g wiórków kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    6 żółtek
    100 g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1,5 szkl.i mleka
    200 g masła

    Polewa czekoladowa:
    150 ml śmietany 36%
    100 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej

    Dodatkowo:
    200 g okrągłych biszkoptów
    1/2 szkl. alkoholu, np. likier amaretto (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Beza

Pijany przekładaniec (pijak) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Beza makowo-kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier puder, miksować. Wsypać proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mak, dobrze wmieszać do piany. Piec w tej samej tortownicy, co biszkopt w 175st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Masa budyniowa: Mleko zagotować z cukrem. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem i mąkami. Mieszankę przelać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając ugotować budyń. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania puszystego i gładkiego kremu.
  • 4. Kolejność: Biszkopt, dżem, krem, beza, krem, biszkopty nasączone w alkoholu ( ułożyć na górze i na bokach).
  • 5. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z śmietaną. Gdy zacznie gęstnieć, wylać ją na ciasto. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować