Myślę, że to ciacho jest doskonałe na różnego rodzaju imprezy. Mak, kokos, krem budyniowy, to wszystko wyśmienicie razem smakuję. Serdecznie polecam! :)
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubiony dżem, np. truskawkowy
Beza makowo-kokosowa:
6 białek w temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru
150 g maku
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
6 żółtek
100 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 szkl.i mleka
200 g masła
Polewa czekoladowa:
150 ml śmietany 36%
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
Dodatkowo:
200 g okrągłych biszkoptów
1/2 szkl. alkoholu, np. likier amaretto (opcjonalnie)
Pijany przekładaniec (pijak) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
2.Beza makowo-kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier puder, miksować. Wsypać proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mak, dobrze wmieszać do piany. Piec w tej samej tortownicy, co biszkopt w 175st.C około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
3.Masa budyniowa: Mleko zagotować z cukrem. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem i mąkami. Mieszankę przelać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając ugotować budyń. Zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy budyń ostygnie utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując do uzyskania puszystego i gładkiego kremu.
4.Kolejność: Biszkopt, dżem, krem, beza, krem, biszkopty nasączone w alkoholu ( ułożyć na górze i na bokach).
5.Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z śmietaną. Gdy zacznie gęstnieć, wylać ją na ciasto. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Komentarze