Pijany przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa I:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wymieszać wylać na blaszkę i piec w temp.175*C/25min.
Po upieczeniu wystudzić i rozsmarować dżem.
2.Warstwa II:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i dodawać kolejno,mąkę z proszkiem do pieczenia i mak.Wymieszać i upiec w temp.175*C/25min.
Należy pamiętać by piec ten placek w blaszce takich samych wymiarów jak biszkopt biały.
Po wystudzeniu ułożyć ten placek na dżemie.
3.Warstwa III:
Żółtka utrzeć z cukrem,dodać obie mąki i cukier waniliowy,wymieszać na jednolitą masę.
Mleko zagotować i wlać na nie przygotowaną masę.Mieszając gotować do momentu zgęstnienia.Odstawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu.Dokładnie utrzeć i wyłożyć na placku makowym,który można wcześniej nasączyć alkoholem.
4.Warstwa IV:
Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na krem.
Polać polewą i posypać tartą białą czekoladą.
Najlepiej smakuje na drugi dzień jak wszystkie warstwy się ;;przegryzą''.
Komentarze