Pijany pierniczek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak tego piernika na pewno przypadnie do gustu fanom whisky:)

  • 60 min

Składniki:

  • *piernik*
    -1 i 1/2 szklanki mąki tortowej pszennej
    -1/4 kostki masła
    -jajko
    -1/2 szklanki cukru
    -2 łyżki kakao
    -3/4 szklanki mleka
    -3 łyżki dżemu (u mnie porzeczkowy)
    -pół łyżeczki cynamonu
    -pół łyżeczki mielonego pieprzu
    -1/3 łyżeczki imbiru
    -szczypta soli
    -pół łyżeczki sody

    *polewa*
    -półtorej tabliczki gorzkiej czekolady
    -pół szklanki rodzynek
    -łyżka masła
    -50 ml whisky

Pijany pierniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy whisky i odstawiamy na 40 minut.
  • 2. Suche składniki mieszamy ze sobą- mąkę, sodę, przyprawy, kakao, sól, sodę. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko i potem cały czas ucierając- suche składniki i mleko na zmianę. Ucieramy aż nie będzie grudek, następnie dodajemy dżem, mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (keksówka). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut (aż ciasto ładnie pęknie, a wbijany patyczek będzie suchy). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy, studzimy na desce.
  • 3. Rodzynki z whisky miksujemy na masę, tak aby zostały drobne kawałki. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z masłem. Kiedy czekolada jest już płynna dodajemy zmiksowane rodzynki i mieszamy, cały czas na kąpieli wodnej. Po podgrzewaniu trochę alkoholu odparuje. Tak przygotowaną masą smarujemy w środku ciasto, i trochę z wierzchu. Studzimy do końca w lodówce aby czekolada lekko się ścięła.

Porady

Zamiast whisky możemy użyć wódki. Przekrojone ciasto przed posmarowaniem masą czekoladową możemy posmarować kwaśnym dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy