Pijany pierniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewamy whisky i odstawiamy na 40 minut.
2.Suche składniki mieszamy ze sobą- mąkę, sodę, przyprawy, kakao, sól, sodę. W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko i potem cały czas ucierając- suche składniki i mleko na zmianę. Ucieramy aż nie będzie grudek, następnie dodajemy dżem, mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (keksówka). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35-40 minut (aż ciasto ładnie pęknie, a wbijany patyczek będzie suchy). Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy, studzimy na desce.
3.Rodzynki z whisky miksujemy na masę, tak aby zostały drobne kawałki. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z masłem. Kiedy czekolada jest już płynna dodajemy zmiksowane rodzynki i mieszamy, cały czas na kąpieli wodnej. Po podgrzewaniu trochę alkoholu odparuje. Tak przygotowaną masą smarujemy w środku ciasto, i trochę z wierzchu. Studzimy do końca w lodówce aby czekolada lekko się ścięła.
Porady
Zamiast whisky możemy użyć wódki.
Przekrojone ciasto przed posmarowaniem masą czekoladową możemy posmarować kwaśnym dżemem.
Komentarze