Pijany murzynek piernikowy z masą z kaszy manny

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wart grzechu kalorycznego

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szkl cukru
    Margaryna
    4 czubate łyżki kakao
    2 szkl mąki
    Łyżeczka proszku
    Łyżka sody oczyszczonej
    10 – 12 łyżek czerwonego wina lub gęstego soku z czerwonych owoców
    3 łyżki dżemu smak dowolny

    Masa:
    500 ml mleka
    6 łyżek kaszy manny
    ¼ szkl cukru
    Masło lub margaryna
    Kilka kropel aromatu migdałowego – ewentualnie
    Powidła

Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijany murzynek piernikowy z masą z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Margarynę zagotować z cukrem, kakao i winem. Zimną masę utrzeć z żółtkami dodać dżem, a na końcu stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. Piec w 190stC ok. 50 minut. Zimny przekroić na pół.
  • 2. Przygotowanie masy:
    Mleko podgrzewać z cukrem, manną i aromatem. Doprowadzić do wrzenia gotować ok. 5 minut. Zimny utrzeć z masłem.
  • 3. Przełożenie:
    1 część ciasta – powidła – masa – powidła – 2 część ciasta – polewa

Porady

Drugą część ciasta należy posmarować powidłami i przykryć plackiem posmarowanym powidłami w stronę masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować