Kurczak w białym winie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mam dużo wolnego czasu, więc eksperymentuję w kuchni.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 2 duże cebule, zioła prowansalskie, pikantna przyprawa do kurczaka Knorr, sól, 1 kostka rosołowa, 2 szklanki wody, 1 łyżka śmietany, mąka, pół szklanki wina białego

Kurczak w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet przyprawić solą, ziołami prowansalskimi, pikantną przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na 10-15 minut.
  • 2. Przyprawionego fileta wyciągnąć z lodówki, oprószyć mąką i podsmażyć na oleju z dodatkiem posiekanego czosnku i cebuli.
  • 3. Całość przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia wlać wino i dusić 10-15 minut. Zaprawić śmietaną. W razie potrzeby doprawić pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy