Pijany jabłecznik inaczej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

danie idealne na urodziny lub imieniny oraz na pyszny podwieczorek

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5kg mąki
    2 szklanki mleka
    100gr cukru
    jedno opakowanie cukru waniliowego
    whisky
    500ml śmietany 30%

Pijany jabłecznik inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wbij jajka do miski, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wlej mleko, dodaj cukier,
    wymieszaj mikserem na jednolitą masę, Jabłka wrzuć na patelnie i dodaj cukier waniliowy, podlej whisky i podsuń pod płomień, jabłka niech się flambirują przez kilka minut, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej ciasto a na wierzch dodaj jabłka, piecz około 40 minut w 170 stopniach

Porady

najlepiej smakuje na ciepło jak i na zimno. Do flambirowania najlepiej związać włosy ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy