Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

zostałam poproszona o przygotowanie kolacji na zamówienie :) oto jaki deser zaserwowałam

Składniki:

  • Składniki
    1 ciasto francuskie
    1 ser ricotta
    szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu)
    2 łyżki rodzynek
    marcepan - wielkość batona
    100 ml rumu
    1 cukier waniliowy
    łyżeczka cukru
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Pijane ślimaki z ricottą, wiśniami i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Najpierw przez godzinę moczymy wiśnie w rumie. Później ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy go serkiem ricotta, następnie posypujemy serek cukrem waniliowym.
  • ciastka 2. Potem układamy na serze wiśnie wyciągnięte z rumu oraz kawałeczki marcepana. Całość zwijamy w roladę. Następnie kroimy ostrym nożem porcje po 3 cm.
  • ciastka 3. Ukrojone ślimaki układamy na papierze do pieczenia w dużych odstępach i smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Posypujemy rodzynkami i cukrem by się skarmelizował. Zapiekamy ślimaki z ciasta francuskiego w 190 stopniach C około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować