Pijane kokosanki

4.5 (151 ocen)

http://abitepl.blogspot.com/2013/03/pijane-kokosanki.html

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 3 szklanki mąki
    - 3 jaka
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 kostka margaryny
    - 1 szklanka cukru
    - 9 łyżek mleka

    Składniki na polewę czekoladową:

    - 1,5 szklanki cukru
    - 6 łyżek kakao
    - 1/2 szklanki wody
    - 1 opakowanie wiórek kokosowych
    - 1 łyżeczka rumu
    - 3 krople zapachu rumowego
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijane kokosanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieram z cukrem, dodaję żółtka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubijam pianę i dodaję na końcu mieszając drewnianą łyżką delikatnie. Wykładam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy, wyrównuję i piekę ok 30 minut w 180 stopniach.
    Na drugi dzień lub jak ciasto wystygnie całkowicie, robię polewę czekoladową. Kakao, cukier i wodę trzeba zagotować, dodać rum i zapach rumowy. Wymieszać i lekko przestudzić. Ciasto kroję w kostke i wkładam do polewy a następnie obtaczam w wiórkach kokosowych.

Porady

Możecie użyć innego alkoholu i zapachu ale rumowy jest idealny!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować