Czekoladowe ciasto z dodatkiem piwa ,oprószone cukrem pudrem...wilgotne puszyste...dobre!
60 min
Składniki:
30 dag mąki pszennej typ 650
200 g cukru brązowego trzcinowego
250 g margaryny
250 ml piwa ciemnego
150 ml śmietany 18%
3 jajka wiejskie
16 g cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego dobrego kakao
cukier puder z młynka do oprószenia
Pijane ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić na kuchence margarynę,gdy będzie płynna wlać piwo,dodać cukry i kakao,wymieszać dokładnie,zostawić do ostygnięcia. Śmietanę przełożyć do miski ,wbić jajka ubić mikserem na puszystą białą masę (około 5 minut) .
2. Do masy czekoladowej wlewamy masę jajeczno-śmietanową wymieszać mikserem na małych obrotach. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.chwilę miksować delikatnie i przelać gotowe ciasto do natłuszczonej formy okrągłej o średnicy 27 cm z kominem i wstawić do piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180* do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem z młynka.
Komentarze