Ciasto pijana śliwka w czekoladzie (ciasto z fasoli) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
-śliwki zalewamy winem i odstawiamy na całą noc
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja z dodatkiem soli i soku z cytryny ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem erytrolu miksujemy na puch, dodajemy odsączoną fasolę i blendujemy.
-dodajemy mleko, kakao, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy
-do masy dodajemy ubitą pianę i dokładnie mieszamy
-śliwki odsączamy z wina i kroimy na mniejsze kawałki
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy masę i wbijamy delikatnie śliwki
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 25minut, wyjmujemy i studzimy
polewa czekoladowa:
-czekoladę łamiemy na kawałki , przekładamy do miski, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-całość dokładnie mieszamy i odstawiamy aż przestygnie
następnie:
-ciasto polewamy polewą czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30minut
Komentarze