PIJANA ŚLIWKA

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Smaczne i delikatne ciasto ze śliwkami

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - ¾ szklanki cukru
    - ¾ szklanki mąki pszennej
    - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    - kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżki oleju
    - 2 łyżki soku z cytryny

    Masa budyniowa:
    - 20 dag masła
    - 3 szklanki mleka
    - ¾ szklanki cukru
    - 3 żółtka
    - 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżki mąki pszennej
    - cukier waniliowy

    Polewa:
    - 2 gorzkie czekolady (lub deserowe)
    - 10 dag masła lub margaryny KASIA (1/2 kostki)
    - 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

    oraz:
    - 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich)
    - 0,5 - 1 szklanki wódki (ja dałam 1 szklankę Amaretto)
    - ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki
    (czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta
    aby śliwki wchłonęły alkohol).
    - kokos do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijana śliwka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SYROP Z ŚLIWEK: Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 minut
    aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić.
    W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem.
    Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.)
  • 2. BISZKOPT:Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier,

    potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem,

    dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem

    na najmniejszych obrotach.

    Wyłożyć do foremki 25x40 cm i upiec w temperaturze 170oC piekarnika elektrycznego przez 30-35minut.
  • 3. MASA BUDYNIOWA: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
    Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować
    i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń
    (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem).

    Gdy ostygnie utrzeć z miękkim masłem. 
  • 4. Wystudzony biszkopt skropić lekko syropem z gotowania śliwek

    i wódką którą śliwki nie wpiły,

    następnie wyłożyć masę budyniową,

    a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki. 
  • 5. POLEWA: Składniki polewy rozgrzać na parze lub w rondlu z grubym dnem,

    dobrze rozmieszać i polać śliwki, posypać kokosem i schłodzić.

    Ciasto najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie, gdyż polewa jest twarda.

Porady

Gdy chcemy aby polewa była miększa to dodajemy więcej mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować