1.BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier do ubitej piany, dodać żółtka i dalej ubijać, dodać mąke, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i upiec biszkopt (temperatura piekarnika 180c)
2.MASA BIAŁA:
Mleko, cukier, żółtka, budyń umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, na początku najlepiej roztrzepując ręczną trzepaczką, a potem stale mieszając, by masa się nie przypaliła. Gdy się zagotuje, zdejmujemy powstały budyń z ognia i studzimy. Masło rozcieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń.
3.MASA CZEKOLADOWA:
Czekolade rozpuszczamy z margaryną i śmietaną na wolnym ogniu mieszając aby sie nie zagotowało, galaretke rozpuszczamy w 3/4 szkl. wody i studzimy, po ostudzeniu galaretke połączyc z masą czekoladową i mieszamy. Odstawiamy aby wystygła i troche zgęstniała.
4.Śliwki namoczyć w wódce ok 1 godziny następnie odsączyć i pozostawić wódke do nasączenia biszkopta
5.KOLEJNOŚĆ UKŁADANIA:
1.Biszkopt nasączyć wódką po śliwkach
2.Wyłożyć na Biszkopt mase białą
3.Ułożyć Śliwki
4.Na wierzch Wykładamy masę czekoladową
Komentarze