Pijak z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki wsypujemy do słoika lub garnka i zalewamy wódką. Zostawiamy przykryte na noc.
2.Ciasto:
Białka ubijamy, wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, po trochu mąkę, kakao, oliwę i wodę, a także proszek. Pieczemy 30 minut w formie wyłożonej papierem (forma 39x24).
3.Rodzynki odsączamy. Pozostałą wódkę z rodzynek mieszamy z kawą zaparzoną w odrobinie wody (ok. 50 ml, tyle żeby kawa rozpuściła się).
Ciasto kroimy w poprzek, dół nasączamy połową wódki z kawą. Następnie ten blat smarujemy dżemem, przykrywamy drugim blatem i ten drugi nasączamy drugą połową wódki.
4.Czekoladę z masłem rozpuszczamy w dużej misce w kąpieli wodnej. Kiedy całość jest już płynna wkładamy do miski rodzynki i mieszamy tak aby wszystkie były pokryte czekoladą. Rodzynki wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równomiernie. Wkładamy do lodówki i zostawiamy na noc.
Porady
Ciasto jest najsmaczniejsze następnego dnia.
Blacha- 39x24
Komentarze