Pijak z orzechami na biszkoptach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużą formę do ciasta wykładamy papierem i układamy biszkopty. Orzechy kroimy bardo drobno lub mielimy w młynku. Z białek z dodatkiem soli ubijamy sztywną masę, następnie wolno dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wiórki, mak i orzechy mieszamy razem, a następnie dodajemy do białek i wolno mieszamy łyżką aby piana nie opadła. Na koniec jeszcze żółtka i wylewamy na biszkopty.Wkładamy do piekarnika na 20 min na 180 stopni, biszkopt powinien się lekko zarumienić.
2.Wyjmujemy i odstawiamy aby ostygł. Zimny obracamy biszkoptami do góry i każdy biszkopcik nasączamy ponczem. Ciasta same w sobie są suche, a jak się jeszcze podpieką to już sucharki, a tym sposobem nadamy im delikatności. Nasączone niech sobie tak poleżą z 20 min i znów ciasto umieszczamy w formie biszkoptami do dołu.
3.Odlewamy 1/3 alkoholu i za pomocą pędzelka smarujemy ciasto makowe. Gotujemy budyń studzimy i ucieramy z masłem oraz cukrem pudrem. Na koniec dodajemy alkohol.
Wykładamy na ciasto i odstawiamy do stężenia.
Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i workujemy ciasto.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje jak postoi dobę w lodówce.
Komentarze