Pijak z orzechami na biszkoptach.

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Pijak na biszkoptach nie tylko skraca czas przygotowań, ale i dostarcza nowych doznań.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    150 g biszkoptów
    7 białek
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    0,5 szklanki wiórek kokosowych
    0,5 szklanki maku
    10 orzechów włoskich.
    szczypta soli
    łyżeczka proszku
    Krem:
    2 jasne budynie bez cukru
    800 mil mleka
    cukier puder
    250 g masła
    0,5 szklanki adwokata
    2 łyżki skórki pomarańczowej (świeżej otartej)
    Polewa:
    4 kostki gorzkiej czekolady
    płaska łyżka masła
    łyżeczka mleka
    Poncz:
    0,5 szklanki zimnej herbaty
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijak z orzechami na biszkoptach. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą formę do ciasta wykładamy papierem i układamy biszkopty. Orzechy kroimy bardo drobno lub mielimy w młynku. Z białek z dodatkiem soli ubijamy sztywną masę, następnie wolno dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wiórki, mak i orzechy mieszamy razem, a następnie dodajemy do białek i wolno mieszamy łyżką aby piana nie opadła. Na koniec jeszcze żółtka i wylewamy na biszkopty.Wkładamy do piekarnika na 20 min na 180 stopni, biszkopt powinien się lekko zarumienić.
  • Pijak z orzechami na biszkoptach. 2. Wyjmujemy i odstawiamy aby ostygł. Zimny obracamy biszkoptami do góry i każdy biszkopcik nasączamy ponczem. Ciasta same w sobie są suche, a jak się jeszcze podpieką to już sucharki, a tym sposobem nadamy im delikatności. Nasączone niech sobie tak poleżą z 20 min i znów ciasto umieszczamy w formie biszkoptami do dołu.
  • Pijak z orzechami na biszkoptach. 3. Odlewamy 1/3 alkoholu i za pomocą pędzelka smarujemy ciasto makowe. Gotujemy budyń studzimy i ucieramy z masłem oraz cukrem pudrem. Na koniec dodajemy alkohol.
    Wykładamy na ciasto i odstawiamy do stężenia.
    Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i workujemy ciasto.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje jak postoi dobę w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować