Ciasto pijak z bakaliami

4.5 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Przepis, który dostałam kilka lat temu od cioci lekko zmodyfikowałam dodając bakalie namoczone w rumie. Wyszło ciasto doskonałe na przyjęcia, bo nie tylko świetnie smakuje ale także długo zachowuje świeżość, więc można upiec je wcześniej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    6 białek
    150 g cukru
    150 g kokosu
    150 g maku
    1 łyżka mąki
    na krem:
    1 litr mleka
    6 łyżek cukru pudru
    80 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mielonych orzechów
    6 żółtek
    300 g masła
    150 g rodzynek
    100 g skórki pomarańczowej
    na polewę:
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wrzątku
    dodatkowo:
    25 okrągłych biszkoptów
    1 szklanka rumu
    cukrowy maczek do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto pijak z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać połową rumu minimum dwa dni przed robieniem ciasta.
    Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać mak, kokos i mąkę. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 30 minut. Wystudzić.
    Przygotować krem: mąkę ziemniaczaną wymieszać z żółtkami, orzechami, cukrem pudrem i połową mleka. Wlać na pozostałe gotujące się mleko i ugotować budyń. Wystudzić i utrzeć z masłem. Na końcu wmieszać odsączone rodzynki i skórkę pomarańczową. Krem wyłożyć na ciasto i wyrównać. Biszkopty nasączyć w pozostałym rumie i ułożyć na kremie. Składniki polewy rozpuścić i dokładnie wymieszać, Polać wierzch ciasta i posypać posypką. Kroić po schłodzeniu w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować