Pigwówka

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Na zimowe wieczory :)

DSC_0795
  • 40 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg pigwy, ok. 1,3 kg po obraniu
0,5 litra spirytusu
1 szklanka wódki
3 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Pigwówka

  • 1. Pigwę pokroić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do słoja i zalać alkoholem. Odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie odcedzić, alkohol zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na tydzień. Zlać syrop i wymieszać z alkoholem. Całość można przecedzić przez gazę, żeby pozbyć się resztek owoców. Przelać do butelek i odstawić do piwnicy na najlepiej sześć miesięcy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pigwanalewka z pigwydomowa nalewkapigwowiecpigwówka

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka miętowa, miętówka

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka miętowa, miętówka

Nalewka jest orzeźwiająca, ma wspaniały...

image-0gyg65m

Dodane przez: JulkaTomeczek

Złocista nalewka z pigwy

Pyszna, słodziutka i rozgrzewająca...

Nalewka z głogu

Dodane przez: rena123

Nalewka z głogu

Nalewka z głogu to coś, czego jeszcze...

Nalewka z pigwowca z wanilią

Dodane przez: bogusia82

Nalewka z pigwowca z wanilią

Taka nalewka z dodatkiem laski...

Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)

Dodane przez: Di bloguje

Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka)

Orzechówka, czyli nalewka z zielonych...

Nalewka z imbiru

Dodane przez: Magster

Nalewka z imbiru

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE