Pigwówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na zimowe wieczory :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy, ok. 1,3 kg po obraniu
    0,5 litra spirytusu
    1 szklanka wódki
    3 szklanki cukru

Pigwówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwę pokroić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do słoja i zalać alkoholem. Odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie odcedzić, alkohol zlać do butelek, a owoce zasypać cukrem. Odstawić na tydzień. Zlać syrop i wymieszać z alkoholem. Całość można przecedzić przez gazę, żeby pozbyć się resztek owoców. Przelać do butelek i odstawić do piwnicy na najlepiej sześć miesięcy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy