Pigwówka

  • wyświetlono: 83 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Słodka i rozgrzewająca :)

Joanna Tokarz
  • 4 porcje
  • 60min

Składniki

2kg pigwy
1,5kg cukru
½ l spirytusu
½ l czystej wódki
3 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Pigwówka

  • 1. Owoce pigwy dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do dużego słoja przesypując cukrem aż do ich wykorzystania. Przykrywamy wieko zakrętką lub talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 tygodnie, mieszając zawartość raz dziennie. Po tym czasie przecedzamy owoce, wytworzony sok łączymy z wodą, podgrzewamy, a następnie wystudzonym ponownie zalewamy owoce, dodając jednocześnie cały alkohol.
    Słoik ponownie odstawiamy pod przykryciem, tym razem w niezbyt jasnym miejscu, na około miesiąc. U mnie miesiąc przerodził się w dwa lata- dopiero po tym czasie odcedziłam owoce. Sam alkohol filtrowałam przez gazę kilka razy, by pozbyć się pozostałości i nalotu. Pigwówka tak naprawdę jest co raz lepsza z „wiekiem”, więc warto przynajmniej butelkę zostawić do konsumpcji w późniejszym czasie ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

nalewkaalkoholpigwapigwówka

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka miętowa, miętówka

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka miętowa, miętówka

Nalewka jest orzeźwiająca, ma wspaniały...

Agrestówka

Dodane przez: AnetaJ

Agrestówka - nalewka agrestowa

Nalewka bardzo czasochłonna, ale...

image-0jeit0q

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Malinówka - nalewka z malin

Reklamować domowych nalewek raczej...

Nalewka

Dodane przez: Cukiereczek

Nalewka z owoców dzikiej róży

Nalewka ma pyszny smak i wspaniały...

Nalewka z imbiru

Dodane przez: Magster

Nalewka z imbiru

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca...

Likier Malibu w kieliszku

Dodane przez: AnkaFiranka

Kokosowy Likier Malibu

Lubię połączenie wiórków kokosowych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE