Pietruszkowy łosoś z łuskami

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Łosoś z łuskami pod pierzynką z serka pietruszkowego. Niech święta kojarzą nam się nie tylko z karpiem. Zresztą nie wszyscy lubią tą rybę dlatego mam dla was alternatywę która na pewno wam posmakuje. Danie jest lekkie do tego.Na świątecznym stole nie może zabraknąć różnych gatunków ryb.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • marynata:

    500 g filetu z łososi

    sól, pieprz

    2 marchewki

    1 cebula

    2 liście laurowe

    2 ziarna ziele angielskie

    3 łyżki octu winnego



    1 ogórek zielony

    1 łyżeczka żelatyny

    1 szklanka wody





    pasta:

    3 łyżki oliwy z oliwek

    200 g serka puszystego śmietankowego

    1/3 szklanki śmietany 30 %

    1 łyżeczka chrzanu

    1 pęczek natki pietruszki

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ryba Przystawki

Pietruszkowy łosoś z łuskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewa:



    Cebulę kroję w piórka, przekładam do garnka, dodaję ziele, liście laurowe, 1 łyżeczkę soli, kilka ziaren pieprzu, dodaję obraną marchewkę, wlewam około litra wody i gotuję wywar aż marchewka będzie miękka. Wyjmuję ją z garnka, do wywaru dodaję ocet winny i zagotowuję ponownie, wkładam łososia, powinien być cały przykryty marynatą, i odstawiam na trzy godziny nie gotuję go, nakrywam pokrywką. Ryba w zalewie dojdzie.



    Pasta pietruszkowa:



    Natkę pietruszki drobno siekam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę z oliwek, połowę serka i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem.



    Do drugiej części serka dodaję chrzan, śmietanę, sól, pieprz i miksuję blenderem.



    Rybę wyjmuję z zalewy na talerz i zostawiam na 30 minut aż puści soki zalewy. Układam ja na półmisku skórą do dołu, smaruję pastą pietruszkową, na to pasta chrzanowa. Ogórka kroję na pół wzdłuż, a potem na bardzo cienkie plastry. Układam na rybie w formie łusek, zaczynam od ogona ryby. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, wlewam szklankę gorącej i rozpuszczam. Jak zacznie lekko tężeć ale będzie jeszcze płynna polewam rybę. Wstawiam do lodówki do stężenia. Dekoruje marchewką i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować