Pietruszkowo-czosnkowy śledzik

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Śledzia lubię w różnej postaci.Taka wersja też bardzo smaczna.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 4 filety solonych śledzi
    1 cukrowa cebula
    50 ml octu
    1-2 ząbki czosnku
    pól pęczka pietruszki
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    olej słonecznikowy nie rafinowany

Pietruszkowo-czosnkowy śledzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety ze śledzia wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Po wymoczeniu pokroić na niewielkie dzwonki. Cebulę pokroić w piórka. Zalać wodą (100ml) i octem. Odstawić na 10 min. Przecedzić przez sitko.
  • 2. 2. Pietruszkę poszatkować, czosnek drobno pokroić. Do naczynia wyłożyć śledzie, cebulę, czosnek i pietruszkę. Przyprawić pieprzem. Delikatnie wymieszać. Zalać olejem, tak żeby śledzie były przykryte. Odstawić do lodówki na noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy