Pietruszkowa przystawka

0 (0 ocen)

  • 5 min

Przystawka w postaci zupy pietruszkowej z krabem.

  • 5 min

Składniki:

  • 55 dag pietruszki (z natką)
    3 szklanki rosołu
    1/2 pojemnika kwaśnej śmietany (8dag)
    4 dag mięsa krabów
    sól
    pieprz czarny i biały

Pietruszkowa przystawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odciąć natkę pietruszki od korzeni i odłożyć. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić w możliwie cienkie plasterki.
  • 2. W półtoralitrowym garnku zagotować rosół. Gotować w nim jarzynę ok. 15 minut, następnie starannie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Zagotować, powoli mieszając dodać śmietanę.
  • 3. Natkę pietruszki starannie wymyć, otrzepać z wody i oberwać listki. Kraby dobrze opłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć.
  • 4. Dodać mięso z krabów i natkę pietruszki do zupy, podgrzać na niezbyt silnym ogniu.
  • 5. Rozlać na talerze (lub miseczki) i natychmiast podawać na ciepło.

Porady

Mięsko z karbów nie jest konieczne, jednak daje charakterystyczny lubiany posmak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy