Pietruszkowa przystawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odciąć natkę pietruszki od korzeni i odłożyć. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić w możliwie cienkie plasterki.
2.W półtoralitrowym garnku zagotować rosół. Gotować w nim jarzynę ok. 15 minut, następnie starannie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania. Zagotować, powoli mieszając dodać śmietanę.
3.Natkę pietruszki starannie wymyć, otrzepać z wody i oberwać listki. Kraby dobrze opłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć.
4.Dodać mięso z krabów i natkę pietruszki do zupy, podgrzać na niezbyt silnym ogniu.
5.Rozlać na talerze (lub miseczki) i natychmiast podawać na ciepło.
Porady
Mięsko z karbów nie jest konieczne, jednak daje charakterystyczny lubiany posmak.
Komentarze