Piętrusek wieprzowo- drobiowy z grzybami leśnymi

wyświetlono: 318 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

bardzo smaczny obiad, to moja improwizacja, ale wyszło pysznie

opublikowany: 17.11.2012
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 kotletów z karkówki, tj. ok. ¾ karkówki , rozbić je
    1,5 fileta drobiowego, a konkretnie 4 plastry wielkości rozbitych plastrów karkówki
    3 -4 duże cebule pokrojone w grubsze talarki
    4 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    0,5 litrowy słoik sosu grzybowego ,domowego, lub duszonych pieczarek z cebulką
    1 szklanka różowego wina
    ¼ szklanka wody
    PRZYPRAWY;
    Sól, ,przyprawa uniwersalna, pieprz, papryka mielona, gyros, czosnek granulowany.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Piętrusek wieprzowo- drobiowy z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piętrusek wieprzowo- drobiowy 1. Rozbite kotlety z karkówki i drobiowe posmarować olejem z obu stron, przyprawić solą lub ,przyprawa uniwersalna, papryką, czosnkiem, pieprzem i grosem. Przykryć i odstawić 2-3 godziny lub dużej.
    Następnie przygotować dużą blaszkę, wysłać ją folią aluminiową. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
    Układać piętrowo w następującej kolejności:
    Plaster karkówki
    Warstwa sosu pieczarkowego lub z grzybów lesnych
    Plaster fileta drobiowego
    3 talarki cebuli
    Plaster karkówki.
    Wyjdzie nam 4 takie porcje.
  • Piętrusek wieprzowo- drobiowy 2. Każdą porcję obwiązać sznurkiem bawełnianym i ułożyć na blasze. Pod każdy sznurek włożyć jeszcze po plasterku cebuli.
    Do blaszki wlać ¼ szklanki wody i 1 szklankę wina. Wrzucić listki laurowe i ziele, resztki cebuli.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 2 godziny.
    W trakcie pieczenia często polewać sosem z pieczenia.
    Zostało mi 2 plastry fileta więc do każdego dałam plaster cebuli, obwiązałam sznurkiem i ułożyłam na blasze z karkówką. Podałam z kaszą jęczmienną i surówką z kiszonej kapusty oraz sosem grzybowym

Porady

sos, który użyłam do mięska : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/grzyby-w-sosie-pomidorowo-winnym-2

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Pieczony domowy pasztet jest najlepszy, najsmaczniejszy i wiem co jem.

kategoria: Pasztet opublikowany: 03.04.2015 | wyświetlono: 43443 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: teresa-kr teresa-kr

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Pyszny domowy pasztet , mąż go uwielbia , doskonały dodatek do kanapek

kategoria: Pasztet opublikowany: 07.09.2013 | wyświetlono: 8170 Książki kucharskie: 17 | Polecenia: 0
Dodane przez: weronika63 logo

Pasztet wieprzowo - drobiowy

Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)

kategoria: Wędliny Pasztet opublikowany: 26.02.2017 | wyświetlono: 1476 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE