Piętrowy tort Szwarcwaldzki

0 (0 ocen)

Tort jest tak pyszny, że od kilku lat jest nieodzownym elementem każdego przyjęcia urodzinowego w mojej rodzinie. W tym roku postanowiłam przygotować jego piętrową wersję na urodziny mamy.

Składniki:

  • BISZKOPTY:
    225g gorzkiej czekolady
    225 g masła
    1 szklanka cukru
    9 dużych jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    MASA WIŚNIOWA:
    225 ml( ok. 9/10 szklanki) soku z wiśni, może być kompot
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka olejku waniliowego
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    75 ml wódki wiśniowej
    1.2 kg wiśni, mogą być świeże, mrożone lub z kompotu
    PONCZ:
    pół szklanki soku z wiśni, może być kompot
    pół szklanki wódki wiśniowej
    BITA ŚMIETANA:
    1, 2 l śmietany kremówki 36%, może być 30% jednak wtedy jest problem z dekoracją tortu
    6 łyżek cukry pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1/8 szklanki wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piętrowy tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPTY:
    Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z utartym wcześniej masłem. Do masy partiami dodawać żółtka i cukier cały czas miksując. Wymieszać z przesianą mąką. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do dwóch wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą form. Jedna forma powinna być większa druga mniejsza, tak aby tworzyły pietra tortu. Ciasto w formach powinno być wylane na podobną wysokość. Piec ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia, następnie każde z ciast wyjąć z formy i podzielić na trzy blaty.
  • 2. MASA WIŚNIOWA:
    Wiśnie pozbawić pestek. W garnku wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem wyśni, zagotować. Powinniśmy otrzymać gęsty kisiel. Kisiel zdjąć z palnika, dodać wiśnie i dokładnie wymieszać.
  • 3. PONCZ:
    Wszystkie składniki wymieszać.
  • 4. BITA ŚMIETANA:
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem. (Aby śmietana była sztywniejsza można dodać 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/8 szklance wody. Można użyć również śmietan-fixu, ale wtedy śmietana ma chemiczny posmak.)
  • 5. Wykonanie:
    W formach w których pieczone były biszkopty ułożyć pierwsze z blatów ciasta. Aby łatwiej kontrolować ilość składników należy zacząć od mniejszej formy. Biszkopt nasączyć ponczem. Wyłożyć i rozsmarować cześć masy wiśniowej, następnie część śmietany. Przykryć kolejnym blatem. Czynność powtórzyć. To samo wykonać z biszkoptem w większej formie. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Należy pamiętać o pozostawieniu części śmietany do dekoracji ciasta.

    Schłodzone ciasta wyjąć z form i pośrodku większego biszkoptu położyć mniejszy. Na całej powierzchni toru rozsmarować śmietanę. Tort można dodatkowo ozdobić wzorami wykonanymi ze śmietany. Do dołu róż z masy cukrowej wetknąć wykałaczki. Wykałaczki z natkniętymi różami wbić w tort. W ten sposób ciężkie róże nie będą spadać z tortu. Udekorować liśćmi z masy cukrowej.

Porady

Róże i liście można wykonać samemu z masy cukrowej którą również można wykonać własnoręcznie. Jeżeli ktoś nie posiada odpowiedniej wielkości foremek do biszkoptu, ciasto można upiec z garnkach bez plastikowych elementów. Wyciąć z papieru do pieczenia koło o średnicy garnka, papier ułożyć tylko na dnie garnka, boki zaś wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować