Pies ogrodnika

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uroczy pudel z kalafiora pilnujący swojej paprykowej miski. Smaczne danie nie tylko dla najmłodszych.

  • 60 min

Składniki:

  • składniki podstawowe:
    czerwona papryka
    pół papryki chili
    25 dag mięsa mielonego, u mnie dziczyzna
    mały kalafior

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2-3 łyżki kaszki kuskus

    składniki robocze:
    sól
    pieprz ziołowy
    gomashio
    łyżka masła
    łyżka śmietany wiejskiej
    szalotka

    dekoracja:
    2 goździki
    liść sałaty
    szczypiorek

Pies ogrodnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na różyczki. 10-15 minut moczymy w wodzie z octem. Odcedzamy. Blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie 3-4 minuty. Odcedzamy.
  • 2. Paprykę myjemy kroimy na pół, wydrążamy pestki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Mięso dusimy na maśle, dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, chili i kuskus. W razie potrzeby można podlać trochę wodą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
  • 4. Paprykę nadziewamy farszem, po wierzchu polewamy śmietaną. Na dno podlewamy 1-2 łyżki wody. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-30 minut, ja piekę do momentu, aż śmietana zacznie się wyraźnie gotować w naczyniu.
  • 5. Z różyczek kalafiora układamy pudelka. Oczy robimy z goździków, łepek i łapki mocujemy wykałaczkami. Obok psa ustawiamy upieczoną paprykę posypujemy ją gomashio. Całość możemy ozdobić szczypiorkiem lub pietruszką i liściem sałaty.

Porady

Gomashio - sól sezamowa, można użyć kupnej lub zrobić samemu. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gomashio-japonska-sol-sezamowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy