Pies ogrodnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora dzielimy na różyczki. 10-15 minut moczymy w wodzie z octem. Odcedzamy. Blanszujemy we wrzącej osolonej wodzie 3-4 minuty. Odcedzamy.
2.Paprykę myjemy kroimy na pół, wydrążamy pestki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
3.Mięso dusimy na maśle, dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, chili i kuskus. W razie potrzeby można podlać trochę wodą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
4.Paprykę nadziewamy farszem, po wierzchu polewamy śmietaną. Na dno podlewamy 1-2 łyżki wody. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 20-30 minut, ja piekę do momentu, aż śmietana zacznie się wyraźnie gotować w naczyniu.
5.Z różyczek kalafiora układamy pudelka. Oczy robimy z goździków, łepek i łapki mocujemy wykałaczkami. Obok psa ustawiamy upieczoną paprykę posypujemy ją gomashio. Całość możemy ozdobić szczypiorkiem lub pietruszką i liściem sałaty.
Porady
Gomashio - sól sezamowa, można użyć kupnej lub zrobić samemu.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gomashio-japonska-sol-sezamowa
Komentarze