"Pierwszy chleb" na zakwasie

  • wyświetlono: 2050 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Przepis na chleb pieczony z "młodego" zakwasu

benka

Składniki

-500 g zakwasu żytniego
-500 g mąki mieszanej
(u mnie :po 100 g pszennej pełne ziarno i żytniej razowej oraz 300 g pszennej typ 650)
-ok. szklanka wody
-płaska łyżka soli (rozpuszczonej w odrobinie wody)

Sposób przygotowania przepisu:

"Pierwszy chleb" na zakwasie

  • Chleb na zakwasie1. Do zakwasu dodajemy mąkę i stopniowo wodę, wyrabiamy ciasto, sól dodajemy na końcu.
    Przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło, czas zależy od temperatury, ale minimum jest to 40 minut.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki 35 x 12, ugniatamy powierzchnię mokrą łyżką (ciasto powinno sięgać do połowy wysokości blaszki).
    Przykrywamy ściereczką i dodatkowo folią, aby ciasto nie wyschło.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Chleb na zakwasie rośnie powoli, należy czekać cierpliwie , aż wyrośnie na całą blaszkę ok 4-5 godzin.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 230*C.
    Odwijamy folię, smarujemy chleb wodą, można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza do kwiatów, otrzymamy wtedy chrupiącą skórkę.
    Wkładamy chleb na 15 minut, potem obniżamy temperaturę do 200*C i pieczemy aż skórka zbrązowieje ok. 30-35 minut.
    Gotowy chlebek studzimy na kratce.

Porady

Z podanych składników wyszło mi 1,20 kg chleba.
Pierwszy chleb wychodzi trochę kwaskowy, bo użyto do niego dużo zakwasu, ale musi tak być, bo młody zakwas ma młode i słabe kultury bakterii( tzw. dzikie drożdże), a z czasem staje się mocniejszy i używamy go mniej.
Do chlebka można użyć dowolnej mieszanki mąki. Należy przy tym pamiętać o pewnej zasadzie:im więcej mąki żytniej tym ciasto musi być luźniejsze, bo chleb wyjdzie zbity, gdy dajemy więcej pszennej robimy ciasto gęściejsze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodymama_mnie_nauczylachleb na zakwasiezdrowy chleb

Komentarze

Podobne przepisy

Awaryjny chleb na zakwasie

Dodane przez: anemon

Awaryjny chleb na zakwasie

W awaryjnych sytuacjach kiedy nagle...

Chleb Polski

Dodane przez: Sayuri

Chleb Polski na zakwasie

To jest chleb, którego smaku się...

Chleb razowy na zakwasie

Dodane przez: Skotka

Chleb razowy na zakwasie

Pyszny, prawdziwy, razowy chleb...

Chleb pytlowy na zakwasie

Dodane przez: alaaa

Chleb pytlowy na zakwasie

Zapach pieczonego w domu chleba...

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Dodane przez: mariwanna

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Wieloziarnisty, na zakwasie, z...

Chleb na nocnym zakwasie

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Chleb na nocnym zakwasie

Przepis na ten chleb, pochodzi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE