"Pierwszy chleb" na zakwasie

5 (185 ocen)

Przepis na chleb pieczony z "młodego" zakwasu

Składniki:

  • -500 g zakwasu żytniego
    -500 g mąki mieszanej
    (u mnie :po 100 g pszennej pełne ziarno i żytniej razowej oraz 300 g pszennej typ 650)
    -ok. szklanka wody
    -płaska łyżka soli (rozpuszczonej w odrobinie wody)
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

"pierwszy chleb" na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb na zakwasie 1. Do zakwasu dodajemy mąkę i stopniowo wodę, wyrabiamy ciasto, sól dodajemy na końcu.
    Przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło, czas zależy od temperatury, ale minimum jest to 40 minut.
    Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki 35 x 12, ugniatamy powierzchnię mokrą łyżką (ciasto powinno sięgać do połowy wysokości blaszki).
    Przykrywamy ściereczką i dodatkowo folią, aby ciasto nie wyschło.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Chleb na zakwasie rośnie powoli, należy czekać cierpliwie , aż wyrośnie na całą blaszkę ok 4-5 godzin.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 230*C.
    Odwijamy folię, smarujemy chleb wodą, można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza do kwiatów, otrzymamy wtedy chrupiącą skórkę.
    Wkładamy chleb na 15 minut, potem obniżamy temperaturę do 200*C i pieczemy aż skórka zbrązowieje ok. 30-35 minut.
    Gotowy chlebek studzimy na kratce.

Porady

Z podanych składników wyszło mi 1,20 kg chleba. Pierwszy chleb wychodzi trochę kwaskowy, bo użyto do niego dużo zakwasu, ale musi tak być, bo młody zakwas ma młode i słabe kultury bakterii( tzw. dzikie drożdże), a z czasem staje się mocniejszy i używamy go mniej. Do chlebka można użyć dowolnej mieszanki mąki. Należy przy tym pamiętać o pewnej zasadzie:im więcej mąki żytniej tym ciasto musi być luźniejsze, bo chleb wyjdzie zbity, gdy dajemy więcej pszennej robimy ciasto gęściejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować