Piersi z kurczaka z pesto, mozzarellą i pomidorami

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Piersi z kurczaka z pesto z roszponki zapiekane z mozzarellą i pomidorami to propozycja na zdrowy obiad do przygotowania w kilka chwil. Soczyste mięso, ciągnący ser, wyraziste w smaku pesto i słodkie pomidory.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 łyżka oleju
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony, czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżeczka granulowanego czosnku
    Pesto:
    2 garście roszponki
    kilka listków bazylii
    2 łyżki ziaren słonecznika
    1 mały ząbek czosnku
    3 łyżki starego parmezanu
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki wody
    sól (do smaku)
    Dodatkowo:
    2 kulki (250 g) mozzarelli
    2 średnie pomidory
    1/2 łyżki ziół toskańskich
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Piersi z kurczaka z pesto, mozzarellą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi rozkroić wzdłuż na połówki. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i skropić olejem. Dokładnie natrzeć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki pesto rozdrobnić blenderem. Piersi wyjąć z piekarnika, posmarować pesto, ułożyć odsączoną i pokrojoną na plasterki mozzarellę oraz plastry pomidora. Posypać ziołami toskańskimi i zapiekać przez kolejne 15 minut.

Porady

Piersi można przygotować dzień wcześniej i zamarynowane przechowywać w lodówce. Zamiast mozzarelli w kulce można użyć tej w wiórkach lub zastąpić ją innym, ulubionym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Roszponka Pomidor Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować