Piersi z kurczaka w sosie z pieczarkami

0 (0 ocen)

Potrawa jest inspiracją z filmu " Julie&Julia"

Składniki:


  • Do mięsa:
    4 piersi z kurczaka
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
    odrobina soli
    szczypta pieprzu
    5 łyżeczek masła
    Na sos:
    4 łyżeczki masła
    1 łyżka posiekanych szalotek
    100 – 200 g świeżych pieczarek
    1/4 szklanki bulionu wołowego
    1 szklanka śmietanki kremówki
    sól i pieprz
    Dodatkowo:
    Garnek odpowiedni do pieczenia w piekarniku (najlepiej z przykrywką) (może być naczynie żaroodporne)
    3 kawałki papieru do pieczenia, z jednej strony posmarowane masłem

Piersi z kurczaka w sosie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mięsa:
    Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Przygotować garnek odpowiedni do pieczenia w piekarniku.
    Roztopić w garnku masło, ułożyć piersi z kurczaka, przykryć kawałkami pergaminu, a następnie zakryć garnek i włożyć go do nagrzanego piekarnika piekarnika (ok. 180-200 stopni).
    Po 6 minutach dotknąć piersi palcem, jeśli mięso jest miękkie to dopiec je jeszcze przez chwilę. Dobrze upieczone powinno być sprężyste i jędrne.
    Przygotowanie sosu:
    Na patelni rozgrzać masło.
    Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
    Na patelnię dodać posiekane szalotki, podsmażać chwilę, ale żeby nie zbrązowiały.
    Dodać pieczarki i podsmażać aż się zarumienią z obu stron.
    Zalać całość bulionem . Chwilę poddusić.
    Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
    Do przygotowanego sosu dodać piersi z kurczaka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy