Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 1 min

Przepis dostałam od mamy podczas odwiedzin.Bardzo mi i narzeczonemu smakował. Polecam wszystkim co lubią sos czosnkowy.

  • 1 min

Składniki:

  • Składniki:

    ok 50 dag filetów z kurczaka
    1 szklanka mąki
    ok 1 szklanka wody
    1 jajko,
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    olej do smażenia

    Sos czosnkowy:
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki majonezu
    300 ml jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki posiekanego koperku
    odrobina cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Sposób przygotowania:

    1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
    2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.
    3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
    4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
    5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy.
    6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym.

Porady

przy sosie ja zamiast jogurtu naturalnego dałam śmietanę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować