Piersi z kurczaka nadziewane bazylią w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka umyć, rozbić tłuczkiem na cienkie placki, po czym przyprawić z obu stron pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
2.Bazylię umyć i zmielić na drobną masę lub poszatkować drobno nożem dodając odrobinę oliwy (ja użyłam w tym celu blendera). Połowę kulki mozzarelli rozdrobnić i wymieszać z bazylią, lekko doprawić solą i pieprzem.
3.Na każdą z piersi nakładać masę bazyliową i lekko rozsmarować, po czym zawinąć (boki można spiąć wbijając z każdej strony wykałaczkę).
4.Do garnuszka lub miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnioną drugą połowę mozzarelli, łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
5.Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco sosu śmietanowego, ułożyć na nim zawinięte piersi z kurczaka i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku 1 godzinę.
Porady
Danie najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką z sosem winegret.
Komentarze