Piersi z kurczaka nadziewane bazylią w sosie śmietanowym

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jeżeli nie boicie się nowych smaków, to koniecznie musicie spróbować.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    garść świeżej bazylii
    oliwa
    1 kulka mozzarelli
    330 g śmietany 18%
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kurczaka nadziewane bazylią w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyć, rozbić tłuczkiem na cienkie placki, po czym przyprawić z obu stron pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Bazylię umyć i zmielić na drobną masę lub poszatkować drobno nożem dodając odrobinę oliwy (ja użyłam w tym celu blendera). Połowę kulki mozzarelli rozdrobnić i wymieszać z bazylią, lekko doprawić solą i pieprzem.
  • Nakładanie farszu. 3. Na każdą z piersi nakładać masę bazyliową i lekko rozsmarować, po czym zawinąć (boki można spiąć wbijając z każdej strony wykałaczkę).
  • 4. Do garnuszka lub miseczki wlać śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnioną drugą połowę mozzarelli, łyżkę mąki ziemniaczanej, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Gotowe danie. 5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać nieco sosu śmietanowego, ułożyć na nim zawinięte piersi z kurczaka i zalać resztą sosu. Zapiekać w piekarniku 1 godzinę.

Porady

Danie najlepiej podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem i sałatką z sosem winegret.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować