Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami

  • wyświetlono: 1994 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jest to pomysł na romantyczną i wykwintną kolację we dwoje.

małgorzata kwiatkowska

Składniki

Składniki na piersi:

2 piersi z kaczki ze skórą
sól morska
pieprz
czosnek granulowany
suszony majeranek
świeże 2 gałązki rozmarynu
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 kulki jałowca
olej do smażenia

Składniki na sos:
150 ml porto (lub innego słodkiego czerwonego wina)
6 kostek gorzkiej czekolady (dobrego gatunku)
2 łyżki miodu naturalnego
2 łyżki masła
2 gwiazdki anyżu
1 pałka cynamonu
1/4 skórka pomarańczy
2 szczypty chili
1 łyżka octu balsamicznego
2 garści wiśni (lub żurawina albo porzeczka)

Prażoki/Prażuchy:
pół kilograma ziemniaków
suszony tymianek
świeże listki szałwii (około 5 listków)
sól, pieprz
1 czubata łyżka mąki

Dodatkowo:
2 marchewki
2 nitki szczypiorku

Sposób przygotowania przepisu:

Piersi z kaczki w sosie czekoladowo-wiśniowym z prażuchami

  • 1. Piersi z kaczki:
    Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w kratkę (tak by nie przeciąć mięsa). Nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem. Wkładamy do miski, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 h. A najlepiej na całą noc. Gdy mięso się zamarynuje, smażymy 8 minut na stronie ze skórą, następnie obracamy na 3 minuty na drugą stronę i po usmażeniu wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 4 minuty. Po upieczeniu wyciągamy mięso i odstawiamy mięso na 5 minut do odpoczęcia. Później piersi pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Sok, który puściły, dodać do sosu czekoladowego i jeszcze raz ubić trzepaczką. Mięso polać sosem i od razu podawać.
  • sos czekoladowo - wiśniowy2. Sos:
    na patelnię wlewamy wino, dodajemy cynamon, skórkę pomarańczy, gwiazdki anyżowe oraz wiśnie albo żurawinę oraz sos balsamiczny. Gdy połowę wina odparuje dodajemy miód i masło. Później dodajemy kostki czekolady i czekamy aż się rozpuści (ciągle mieszając). Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Sos gotowy. Po upieczeniu kaczki możemy do sosu dodać wytopiony tłuszcz i wymieszać z sosem.
  • 3. Prażoki / prażuchy - kluseczki ziemniaczane.
    Gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątki. Odcedzamy z wody i dodajemy do nich łyżkę mąki oraz zioła (suszony tymianek oraz świeże drobno posiekane listki szałwii). Tłuczemy tłuczkiem na jednolitą masę.
  • kaczka w sosie czekoladowym4. Marchewki gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli. Gdy będą miękkie kroimy je w paseczki o szerokości 1 cm. Pokrojona marchew w słupki związujemy nitką szczypiorku.

Porady

Rada: jeśli chcemy piersi bardziej różowe, skróćmy czas smażenia i pieczenia po 2 minutki na każdą stronę. Bardziej różowa będzie gdy upieczemy ją zgodnie z moim przepisem a zrezygnujemy z pieczenia w piekarniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadkaczkapiersi z kaczkisos żurawinowyprażuchykonkurs_romantyczny

Komentarze

Podobne przepisy

kaczka z żurawiną

Dodane przez: Brenia

Piersi kaczki pieczone z żurawiną

Kaczka przyrządzona w ten sposób...

Piersi z kurczka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Dodane przez: Gosia123

Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Obiad w 30 min. czemu nie? Szybki,...

piersi z kaczki

Dodane przez: anka1988

Piersi z kaczki

Przygotowałam je na świąteczny...

Kaczka

Dodane przez: ewelinapac

Pierś z kaczki w winnym sosie żurawinowym

Świetny pomysł na wykwintny obiad....

Piersi z kaczki pieczone z jabłkami

Dodane przez: bogusia82

Piersi z kaczki pieczone z jabłkami

Piersi z kaczki pieczone z jabłkami...

bitki z piersi indyka w sosie chrzanowym

Dodane przez: Martyna1991

Bitki z piersi indyka w sosie chrzanowym

Ciekawe w smaku , aromatyczne mięso

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE