1 duża pierś pojedyncza lub mniejsza podwójna
1/2 cukinii
8 dużych pieczarek
200 ml śmietanki 12%
sól
pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżka musztardy sarepskiej
oliwa z oliwek
dodatkowo:
ziemniaki lub makaron - jak kto woli
Piersi w sosie śmietanowym z pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś pokroić w kostkę, dodać musztardę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę do lodówki.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek, w połowie smażenia dodać również pokrojoną wg uznania cukinię, przyprawić solą i pieprzem.
W drugim garnku rozgrzać również odrobinę oliwy, wrzucić piersi i smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dodać pieczarki z cukinią i zalać śmietanką. Dusić pod przykryciem ok 20 minut.
Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną śmietany. Doprawić wg uznania.
Podawać z duszonymi ziemniakami lub makaronem.
Smacznego!
Komentarze