Piersi w sosie śmietanowym z pieczarkami i cukinią

4.5 (167 ocen)

  • 50 min

Pyszny i szybki obiad :)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 duża pierś pojedyncza lub mniejsza podwójna
    1/2 cukinii
    8 dużych pieczarek
    200 ml śmietanki 12%
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    oliwa z oliwek
    dodatkowo:
    ziemniaki lub makaron - jak kto woli
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi w sosie śmietanowym z pieczarkami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś pokroić w kostkę, dodać musztardę, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę do lodówki.
    Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, usmażyć na odrobinie oliwy z oliwek, w połowie smażenia dodać również pokrojoną wg uznania cukinię, przyprawić solą i pieprzem.
    W drugim garnku rozgrzać również odrobinę oliwy, wrzucić piersi i smażyć ok 10 minut. Po tym czasie dodać pieczarki z cukinią i zalać śmietanką. Dusić pod przykryciem ok 20 minut.
    Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną śmietany. Doprawić wg uznania.
    Podawać z duszonymi ziemniakami lub makaronem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować