Piersi w sosie śmietanowo-musztardowym

4.5 (181 ocen)

  • 45 min

Piersi w sosie śmietanowo-musztardowym. Wyszło naprawdę pysznie! :)

  • 45 min

Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka
    200 g śmietanki słodkiej (płynnej)
    4-5 łyżeczek musztardy francuskiej
    sól
    pieprz
    ziele angielskie 2 szt
    liść laurowy 1 szt
    pieprz w kulkach 2 szt
    sok z cytryny
    oliwa z oliwek
    1 łyżeczka mąki z cieciorki do zaklepania sosu
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi w sosie śmietanowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi pokroić w kostkę lub słupki wg uznania.
    Przyprawić pieprzem i solą.
    Obsmażyć z obu stron na oliwie z oliwek.
    Dodać mniej niż pół szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w kulkach i dusić pod przykryciem ok 10 minut.
    Śmietanę wymieszać z musztardą. Zalać piersi i dusić następne 10-15 minut pod przykryciem.
    Sos zagęścić mąką z cieciorki (mąkę wymieszać z odrobiną śmietany i powstałego już sosu, dodać do gotującej się potrawy, wymieszać).
    Doprawić wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
    Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować