Piersi pod pierzynką

4.99 (141 ocen)

  • 45 min

Łatwy i szybki sposób na pyszne mięso.

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 pierś z kurczaka (ok. 500 g)
    - 4 pieczarki
    - około 40 g czerwonej papryki
    - 1 ogórek (małosolny lub kiszony)
    - 3 plastry sera żółtego
    - 5 łyżeczek koncentratu
    - 5 łyżeczek majonezu
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.99 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, kroimy na około 6 równych części (ilość kawałków zaleczy od wielkości piersi- ja miałam dosyć sporą). Kawałki rozbijamy, przeprawiamy z każdej strony solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
  • 2. Kawałki piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek smarujemy koncentratem oraz majonezem. Na to układamy pokrojony w cienkie paski ser żółty. (ZOSTAWIAMY KILKA PASKÓW DO UŁOŻENIA NA WIERZCHU POTRAWY)
  • 3. Paprykę, pieczarki oraz ogórka kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze sobą, następnie układamy na wierzchu naszych kawałków mięsa. Na wierzchu układamy paski sera i posypujemy jeszcze ziołami prowansalskimi.
  • 4. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy około 30 minut. Następnie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze 5-8 minut.
  • 5. Gotowe mięso przekładamy na talerze. Możemy je ozdobić świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować