Piersi pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy, kroimy na około 6 równych części (ilość kawałków zaleczy od wielkości piersi- ja miałam dosyć sporą). Kawałki rozbijamy, przeprawiamy z każdej strony solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
2.Kawałki piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek smarujemy koncentratem oraz majonezem. Na to układamy pokrojony w cienkie paski ser żółty. (ZOSTAWIAMY KILKA PASKÓW DO UŁOŻENIA NA WIERZCHU POTRAWY)
3.Paprykę, pieczarki oraz ogórka kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze sobą, następnie układamy na wierzchu naszych kawałków mięsa. Na wierzchu układamy paski sera i posypujemy jeszcze ziołami prowansalskimi.
4.Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy około 30 minut. Następnie odkrywamy folię i pieczemy jeszcze 5-8 minut.
5.Gotowe mięso przekładamy na talerze. Możemy je ozdobić świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Komentarze