Oryginalny przepis na pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych, faszerowany śliwką,serem żółtym i ziołami prowansalskimi
60 min
Składniki:
Pierś z kurczaka
Szczypta ziół prowansalskich
Kawałek sera żółtego
Sól
Przyprawa do kurczaka i dań z drobiu PRYMAT
Płatki kukurydziane
Jajko
Śliwkę suszoną
Pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych, faszerowany śliwką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pierś z kurczaka solimy.
2. Z piersi z kurczaka (nie rozbitej) odcinamy mniejszą tylnią część.Większą część nacinamy po środku i do środka wkładamy śliwkę suszoną oraz żółty ser i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Mniejszą (odciętą) część nakładamy na górę(przykrywając farsz)
3. Całość posypujemy przyprawą do kurczaka i dań z drobiu
4.Gotową pierś panierujemy w rozbitym jajku oraz rozgniecionych płatkach kukurydzianych
5. Pierś układamy na blaszce i skrapiamy olejem lub oliwą oraz resztkami roztrzepanego jajka
5.Do nagrzanego do 180 st piekarnika wkładamy blaszkę z piersią i pieczemy ok 45 minut
Komentarze