Piersi kurczaka z sosem pieczarkowym z pieczonymi ziemniakami

4.51 (158 ocen)

Pyszne i aromatyczne danie. Nie wymaga dużo pracy, a wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • Składniki (na 4-5 osób)
    4 piersi kurczaka
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
    10 g masła
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    100 ml bulionu drobiowego
    500g pieczarek
    200g śmietanki 30%
    2 łyżki tymianku

    1 kg ziemniaków
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżka oleju
    Sól
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pieczarkowy

Piersi kurczaka z sosem pieczarkowym z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w łódeczki, mieszamy z 3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, rozmarynem i olejem. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku (nagrzanym do 200-220stopni), aż do zarumienienia (około 45min). Solimy po upieczeniu.
  • 2. Umyte, osuszone i oczyszczone piersi solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy masło. Piersi kurczaka smażymy na złoty kolor, z obu stron. Następnie ściągamy mięso z patelni i kładziemy na nią posiekamy czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion oraz śmietanę. Zmniejszamy ogień i zagotowujemy. Gdy sos się zredukuje, doprawiamy pieprzem i dodajemy tymianku.
  • 3. Gdy ziemniaki będą niemal gotowe, dokładamy do nich piersi z kurczaka i pieczemy do 10 minut. Piersi kroimy na mniejsze części co najmniej 2 minuty po wyciągnięciu z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować