Piersi kurczaka z sosem pieczarkowym z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy w łódeczki, mieszamy z 3 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, rozmarynem i olejem. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku (nagrzanym do 200-220stopni), aż do zarumienienia (około 45min). Solimy po upieczeniu.
2.Umyte, osuszone i oczyszczone piersi solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy masło. Piersi kurczaka smażymy na złoty kolor, z obu stron. Następnie ściągamy mięso z patelni i kładziemy na nią posiekamy czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion oraz śmietanę. Zmniejszamy ogień i zagotowujemy. Gdy sos się zredukuje, doprawiamy pieprzem i dodajemy tymianku.
3.Gdy ziemniaki będą niemal gotowe, dokładamy do nich piersi z kurczaka i pieczemy do 10 minut. Piersi kroimy na mniejsze części co najmniej 2 minuty po wyciągnięciu z piekarnika.
Komentarze