PIERSI KURCZAKA NADZIEWANE OSCYPKIEM W SOSIE ŚLIWKOWYM

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Delikatne mięso kurczaka nadziane oscypkiem wędzonym, zawinięte w szynkę parmeńską a podane w sosie śliwkowym. Mięso kroimy na kawałki i podajemy z ulubioną kaszą lub innymi dodatkami.Takie wykwintne danie możemy przygotować dla naszych gości.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    500 g piersi z kurczaka
    100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
    150 g wędzonego oscypka lub innego sera
    sól, pieprz słodka papryka w proszku do smaku
    tymianek

    SOS
    3 łyżki oliwy
    1 cebula
    1 spory pomidor
    1/2 szklanki bulionu
    5-6 ciemnych śliwek świeżych lub mrożonych
    1 łyżeczka sosu sojowego
    sól, pieprz, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Piersi kurczaka nadziewane oscypkiem w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka myjemy, jest ich około 3-4 sztuki. Każdą nacinamy wzdłuż tak aby powstała kieszeń. Ser kroimy na grube plastry, układamy je na mięsie, doprawiamy przyprawami, zawijamy i owijamy szynką parmeńską. Roladki podpiekamy na patelni, na oleju kilka minut z każdej strony.
    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku 20 minut, w temperaturze 180 *C.
    W międzyczasie, na patelni na której piekliśmy mięso, podpiekamy drobno pokrojoną cebulę aż się zrumieni. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, śliwki bez pestek i wlewamy bulion. Chwilkę dusimy na mały ogniu, mieszając aż się zredukuje. Wlewamy sos sojowy i doprawiamy do smaku. Kiedy nasz sos śliwkowy jest gęsty zakręcamy gaz.
    Mięso kroimy na duże kawałki, podajemy z porcją sosu i kaszą, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Oscypek Sery Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować