Piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarelą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis na tego kurczaka jest u nas od lat , moja mama faszerowała go zazwyczaj żółtym serem i pieczarkami . Ja dodałam 'coś' od siebie .

  • 50 min

Składniki:

  • Danie na 4 osoby :
    - 4 duże ( najlepiej dość grube) piersi z kurczaka;
    - 4 pomidory suszone ;
    - dwa opakowania mozzareli ;
    - przyprawa do kurczaka ( ja używam złocistej );

    ! Potrzebna będzie również dość gruba nitka i igła do sszycia !

Piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami i mozzarelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wypłucz pomidory letnią ( bądź gorącą ) wodą .
    2. Pokrój mozzarelę i pomidory w kostkę ( kostka NIE musi być idealna ).
    3. Wymieszaj razem widelcem i wstaw do lodówki .
    4. Oczyść piersi z różnych nieporządanych błon i krwinek oraz zrób niewielki otwór nożem , natnij ją głęboko .
    5. Nafaszeruj pierś pomidorami i mozzarelą .
    6.Zaszyj pierś zostawiając długi koniec nici.
    7.Podsmaż piersi na niewielkiej ilości oleju ( muszą zyskać złocisty kolor)
    8.. Ułóż je w naczyniu żarodpornym lub po prostu na blaszce .
    9..Piec w 180 stopniach 40 minut .

Porady

Suszone pomidory możesz zastąpić pieczarkami i żółtym serem. W tym przypadku pieczarki uwcześnie podsmażyć na maśle .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy