Piersi kaczki z sosem żurawinowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Piersi tak przygotowane wychodzą bardzo soczyste, nie są przesuszone. Dodatek sosu żurawinowego wzbogaca smak dania. Świetnie pasuje tu też mus dyniowy.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
    Sól, pieprz

    Sos
    200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
    1 pomarańcza, sok
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1-2 szczypty soli
    1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

    Mus dyniowo-ziemniaczany
    400 g dyni Hokkaido (waga bez pestek)
    3-4 średnie ziemniaki
    2-3 łyżki mleka
    1 lyzka masła
    Szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki startego parmezanu

    Dekoracja
    Cząstki pomarańczy
    Gałązki rozmarynu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Piersi kaczki z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi umyj i osusz. Skórkę natnij delikatnie w poprzek, tak by powstała kratka (romby).
    2. Na zimną patelnię połóż skórą do dołu obydwie piersi. Smaż na najwyższej mocy palnika, aż skóra się zarumieni, przewróć na drugą stronę i również obsmaż.
    3. Piersi zdejmij z patelni, przypraw solą i pieprzem, przełóż do formy żaroodpornej i włóż do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz 15 minut. Po wyjęciu zawiń w folie aluminiową by piersi odpoczęły.
    4. Na mus dyniowy: ziemniaki i dynie pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Odlej wodę i zblenduj na mus. Dodaj mleko, masło, parmezan, przyprawy i wymieszaj.
    5. Na sos: przełóż żurawinę do garnuszka, dodaj sok z pomarańczy i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, by żurawina lekko się rozpadła - ok 8 minut. Sos dopraw solą i pieprzem.
    6. Piersi pokrój w plastry, polej sosem, podawaj z musem dyniowo-ziemniaczanym i cząstkami pomarańczy. Udekoruj gałązkami rozmarynu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kaczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować