Piersi tak przygotowane wychodzą bardzo soczyste, nie są przesuszone. Dodatek sosu żurawinowego wzbogaca smak dania. Świetnie pasuje tu też mus dyniowy.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 piersi kaczki
Sól, pieprz
Sos
200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
1 pomarańcza, sok
2 łyżki cukru trzcinowego
1-2 szczypty soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Piersi kaczki z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi umyj i osusz. Skórkę natnij delikatnie w poprzek, tak by powstała kratka (romby).
2. Na zimną patelnię połóż skórą do dołu obydwie piersi. Smaż na najwyższej mocy palnika, aż skóra się zarumieni, przewróć na drugą stronę i również obsmaż.
3. Piersi zdejmij z patelni, przypraw solą i pieprzem, przełóż do formy żaroodpornej i włóż do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz 15 minut. Po wyjęciu zawiń w folie aluminiową by piersi odpoczęły.
4. Na mus dyniowy: ziemniaki i dynie pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Odlej wodę i zblenduj na mus. Dodaj mleko, masło, parmezan, przyprawy i wymieszaj.
5. Na sos: przełóż żurawinę do garnuszka, dodaj sok z pomarańczy i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, by żurawina lekko się rozpadła - ok 8 minut. Sos dopraw solą i pieprzem.
6. Piersi pokrój w plastry, polej sosem, podawaj z musem dyniowo-ziemniaczanym i cząstkami pomarańczy. Udekoruj gałązkami rozmarynu.
Komentarze