PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Piersi kaczki z sosem czekoladowymhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/01/01430d989d80644063f56746ff7d56dfdb6088fc.jpeg51843456http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/piersi-kaczki-z-sosem-czekoladowym
1.
Piersi z kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć w kratkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Na rozgrzanej patelni ułożyć piersi skórą do dołu i smażyć ok 8-10 minut, obrócić i smażyć jeszcze 5 min. Odstawić w ciepłe miejsce, np. do piekarnika aby mięso utrzymywało ciepło.
Sos przygotowywać gdy kaczka jeszcze się smaży. Do rondelka wlać wino, tłuszcz ze smażenia kaczki, dodać liść laurowy, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu kilkanaście minut aby zredukować ilość sosu prawie o połowę. Dodać masło, starta na małych oczkach czekoladę i powidła. Gotować jeszcze kilka minut.
Piersi z kaczki przed porcjowaniem odstawić na 10 minut aby "odpoczęło", podawać z sosem czekoladowym i np. kiełkami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze