Piersi kaczki z cykorią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetne połączenie kaczki z cykorią w soku pomarańczowym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
    sól
    pieprz
    500 ml soku ze świeżych pomarańczy
    50 g startego korzenia imbiru
    1 łyżka sosu sojowego
    6 kolb cykorii

Piersi kaczki z cykorią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piersi kaczki z cykorią 1. Wycisnąłem sok z pomarańczy. Gotowałem go na małym ogniu, aż zredukował się do 150 ml.
    Piersi kaczki oprószyłem solą i pieprzem. Delikatnie ponacinałem skórkę. Smażyłem na suchej patelni, od strony skóry ok. 8 minut, od strony mięsa 1 minutę. Przełożyłem do piekarnika, wcześniej rozgrzanego do 180 stopni C, piekłem 10 minut. Upieczone, obłożone folią aluminiową, przełożyłem na kratkę, aby mięso odpoczęło 10 minut.
    Tłuszcz wytopiony z kaczki wymieszałem ze zredukowanym sokiem pomarańczowym, podgrzałem, dodałem starty imbir i sos sojowy. Włożyłem oczyszczone przekrojone cykorie, dusiłem 10 minut. Podałem z kaczką oprószoną solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy