Piersi kacze z gruszką

  • wyświetlono: 461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Potrawa jest szczególna, gównie dlatego, że na każdej imprezie jest bohaterem:-) I wszystkim smakuje:-)

Menab
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

- piersi z kaczki: 2 sztuki
- gruszki: 2 sztuki
- sok jabłkowy: 0.75 szklanki
- mąka kukurydzianka: 1 łyżeczka
- brandy: 2 łyżki
- kostka bulionowa -mięsna: 1 sztuka
- marynowany pieprz zielony: 1 łyżka
- tymianek, świeży: 1 pęczek
- sól: 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Piersi kacze z gruszką

  • 1. Piersi kaczki natrzeć solą z obu stron, położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć do zrumienienia skórki (około 15 minut), przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym piekarniku (150 stopni C). W tym czasie przygotować sos. Zachować 1 łyżkę tłuszczu, który się wytopił z kaczki i podsmażyć chwilę obrane w talarki gruszki. W soku jabłkowym rozpuścić mąkę kukurydzianą i wlać na patelnię, dodać alkohol, pieprz zielony, listki tymianku i kostkę bulionową (lub sól). Zredukować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Wyjąć kaczkę z piekarnika, pokroić w plastry ukośnie, polać sosem gruszkowym. Udekorować gałązkami tymianku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadpiersi z kaczkiwarsztaty_kulinarne

Komentarze

Podobne przepisy

image-1k89w9g

Dodane przez: malesia3

Udka kacze z soczewicą

Pyszna propozycja na niedzielny...

image-1gh7pl0

Dodane przez: paolineczka

Kacza pierś w czerwonych owocach z winem

Dziś propozycja na obiad troszkę...

image-0esw6mm

Dodane przez: Karapol

Kacze udka z żurawiną

Chociaż czasochłonne to i tak miód...

Gulasz z piersi z kurczaka

Dodane przez: Gosia123

Gulasz z piersi kurczaka

Gulasz z piersi kurczaka możemy...

kacze udka

Dodane przez: rozaroza

Kacze udka/nóżki z piekarnika podane z miętą

Najczęściej jemy kaczkę z jabłkami,...

Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem.

Dodane przez: neliada

Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem

Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE