Piersi kacze z gruszką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Potrawa jest szczególna, gównie dlatego, że na każdej imprezie jest bohaterem:-) I wszystkim smakuje:-)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - piersi z kaczki: 2 sztuki
    - gruszki: 2 sztuki
    - sok jabłkowy: 0.75 szklanki
    - mąka kukurydzianka: 1 łyżeczka
    - brandy: 2 łyżki
    - kostka bulionowa -mięsna: 1 sztuka
    - marynowany pieprz zielony: 1 łyżka
    - tymianek, świeży: 1 pęczek
    - sól: 1 łyżeczka

Piersi kacze z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kaczki natrzeć solą z obu stron, położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć do zrumienienia skórki (około 15 minut), przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym piekarniku (150 stopni C). W tym czasie przygotować sos. Zachować 1 łyżkę tłuszczu, który się wytopił z kaczki i podsmażyć chwilę obrane w talarki gruszki. W soku jabłkowym rozpuścić mąkę kukurydzianą i wlać na patelnię, dodać alkohol, pieprz zielony, listki tymianku i kostkę bulionową (lub sól). Zredukować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Wyjąć kaczkę z piekarnika, pokroić w plastry ukośnie, polać sosem gruszkowym. Udekorować gałązkami tymianku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy