Piersi a'la cebularze

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Piersi zapiekane w piekarniku idealne na niedzielny obiad.

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 1 pierś z kurczaka (ok. 500 g)
    - 4 cebule
    - około 100 g utartego żółtego sera
    - 3 łyżeczki ketchupu
    - 3 łyżeczki majonezu
    - sól, pieprz, majeranek

    - natka pietruszki

Piersi a'la cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy na pół, następnie siekamy na półksiężyce. Przyprawiamy solą (lub jarzynką). Smażymy na odrobinie tłuszczy na złocisty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Piersi myjemy, kroimy na około 6 równych części (ilość kawałków zaleczy od wielkości piersi- ja miałam dosyć sporą). Kawałki rozbijamy, przeprawiamy z każdej strony solą, pieprzem oraz majerankiem. Kawałki piersi układamy w naczyniu żaroodpornym. Każdy kawałek smarujemy ketchupem wymieszanym z majonezem. Na to układamy żółty ser oraz usmażoną cebulę.
  • 3. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 35-40 minut. Gdy potrawa będzie już gotowa, posypujemy na wierzchu posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy