Tak przyrządzona pierś pasuje do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Danie jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, pożywne i pyszne, i już z kilku składników można przygotować idealny obiad.
Pierś ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i solą czosnkową, odstawić na minimum 20minut. Następnie podsmażyć je na oleju, odstawić.
Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać boczek i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać szpinak, dusić, aż woda odparuje.
Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, dodać do niej śmietanę. Mieszać do połączenia. Sos dodać do szpinaku i doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso, doprawić do smaku, wymieszać. Chwilę gotować mieszając od czasu do czasu.
Komentarze