Pierś ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tak przyrządzona pierś pasuje do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Danie jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, pożywne i pyszne, i już z kilku składników można przygotować idealny obiad.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
    450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    150g wędzonego boczku
    2 cebule
    200g śmietany
    2-3 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki
    Sól czosnkowa
    Przyprawa do kurczaka
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Pierś ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i solą czosnkową, odstawić na minimum 20minut. Następnie podsmażyć je na oleju, odstawić.
    Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać boczek i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać szpinak, dusić, aż woda odparuje.
    Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, dodać do niej śmietanę. Mieszać do połączenia. Sos dodać do szpinaku i doprowadzić do wrzenia. Dodać mięso, doprawić do smaku, wymieszać. Chwilę gotować mieszając od czasu do czasu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

4.19 (411 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować