Tak zrobiona pierś jest mięciutka i soczysta, a pieczarki, pomidory i sos dodają jej niepowtarzalnego smaku.
40 min
Dla 2 osób
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka ze skórką i częścią skrzydełka
1/2 kg pieczarek
1 średnie cebula do pieczarek
masło klarowane do zrumienienia mięsa
2 większe pomidory bez skórki
spora garść posiekanego koperku
300 ml śmietanki 30 %
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Pierś ze skórką duszona w śmietanie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle klarowanym przesmażyć do ładnego zrumienienia 2 piersi w całości ze skórka i kostką, odłożyć na potem, posypać solą i pieprzem.
Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę, dodać grubo pokrojone pieczarki, przesmażyć do utraty nadmiaru soku, dodać pokrojone pomidory, wlać połowę śmietany i dusić na małym ogniu.
Po 15 minutach wlać resztę śmietany, włożyć piersi kurczaka i dusić dalsze 15 minut aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku, wsypać koperek, wymieszać.
Tak przygotowane danie można podać dowolnie wg. własnego upodobania.
Komentarze