Pierś ze skórką duszona w śmietanie z pieczarkami

4 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Tak zrobiona pierś jest mięciutka i soczysta, a pieczarki, pomidory i sos dodają jej niepowtarzalnego smaku.

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka ze skórką i częścią skrzydełka
    1/2 kg pieczarek
    1 średnie cebula do pieczarek
    masło klarowane do zrumienienia mięsa
    2 większe pomidory bez skórki
    spora garść posiekanego koperku
    300 ml śmietanki 30 %
    sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Pierś ze skórką duszona w śmietanie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle klarowanym przesmażyć do ładnego zrumienienia 2 piersi w całości ze skórka i kostką, odłożyć na potem, posypać solą i pieprzem.
    Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę, dodać grubo pokrojone pieczarki, przesmażyć do utraty nadmiaru soku, dodać pokrojone pomidory, wlać połowę śmietany i dusić na małym ogniu.
    Po 15 minutach wlać resztę śmietany, włożyć piersi kurczaka i dusić dalsze 15 minut aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku, wsypać koperek, wymieszać.
    Tak przygotowane danie można podać dowolnie wg. własnego upodobania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować