Pierś z niespodzianką (jajkiem)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne dekoracyjne danko

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka pieprzu
    ¼ łyżeczki soli
    2 jajka
    1/8 świeżej czerwonej papryki
    6-8 łyżek bułki tartej
    2 łyżki oleju

Pierś z niespodzianką (jajkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 jajko ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Mięso umyć, osuszyć i odkroić polędwiczkę oraz tłuszcz. Naciąć kieszonkę. Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy i dokładnie je wymieszać. Przygotowaną mieszanką porządnie natrzeć mięso ( kieszonkę także). Umytą i suchą paprykę pokroić w cienkie paseczki i po 2 włożyć na spód kieszonki. Jajko pokroić w plasterki i po 2-3 położyć na papryce. Na jajka ułożyć resztę papryki. Spiąć kieszonkę wykałaczkami i odłożyć do lodówki na około godzinę. Następnie piekarnik rozgrzać do 180-200 st (góra-dół). Mięso panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej i kłaść na gorący olej. Zrumienić z obu stron. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim obsmażone piersi. Piec około 20-22 minut ( nie ma konieczności obracania mięsa). Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy