Pierś z nadzieniem i puree ziemniaczane z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obiad przewidziany na 3 porcje
Podzielić piersi na 4 części jedną pokroić w kosteczkę dodać rodzynki przyprawy i jajko, wymieszać.
3 części przygotować do nadzienia, ostrym nożem wyciąć sporą kieszeń z jak najmniejszym otworem.
(Ja nadzienie włożyłam przy pomocy lejka) ale można wymyślać sposób wedle uznania.
otwór spiąć wykałaczką.
Ziemniaki obrać, dodać obraną i pokrojoną na kawałki dynię i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić , za pomocą tłuczka rozgnieść posypując koperkiem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i ułożyć nadziewane piersi, smażyć na średnim ogniu na złocisty kolor, pod koniec podlać odrobiną wody , ok 1/3 szkl i poddusić ok 10 min.
Podawać z puree i surówką z kapusty pekińskiej marchewki i cebuli z dodatkiem śmietany i odrobiny cukru, oraz soku z cytryny.
Komentarze