Pierś z nadzieniem i puree ziemniaczane z dynią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Puree z dynią lżejsze od zwykłych ziemniaków i soczysta drobiowa pierś nadziewana

  • 30 min

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
    1 jajko
    garść rodzynek
    sól
    pieprz czarny
    pieprz kolorowy
    szczypta imbiru
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta papryki słodkiej
    1 łyżka smalcu do smażenia

    na pure

    700 g ziemniaków
    ok 400 g dyni
    suszony lub mrożony koperek

Pierś z nadzieniem i puree ziemniaczane z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierś z nadzieniem i puree ziemniaczane z dynią 1. Obiad przewidziany na 3 porcje
    Podzielić piersi na 4 części jedną pokroić w kosteczkę dodać rodzynki przyprawy i jajko, wymieszać.
    3 części przygotować do nadzienia, ostrym nożem wyciąć sporą kieszeń z jak najmniejszym otworem.
    (Ja nadzienie włożyłam przy pomocy lejka) ale można wymyślać sposób wedle uznania.
    otwór spiąć wykałaczką.

    Ziemniaki obrać, dodać obraną i pokrojoną na kawałki dynię i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić , za pomocą tłuczka rozgnieść posypując koperkiem.

    Na patelni rozgrzać tłuszcz i ułożyć nadziewane piersi, smażyć na średnim ogniu na złocisty kolor, pod koniec podlać odrobiną wody , ok 1/3 szkl i poddusić ok 10 min.


    Podawać z puree i surówką z kapusty pekińskiej marchewki i cebuli z dodatkiem śmietany i odrobiny cukru, oraz soku z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy